Foners de tot el món acorden acatar el reglament de la Federació Balear

Els foners arribats de diferents punts del món aquest cap de setmana a la I Trobada Internacional de Foners han acordat acatar el reglament de la Federació Balear de Tir de Fona, única en el món en aquesta especialitat, com a primera passa per a la constitució d’una federació de caràcter internacional.

Un total de 51 foners arribats de Mallorca, Menorca, Eivissa, Màlaga, Madrid, Alemanya, Polònia, Romania, Anglaterra, Uruguai i el Tíbet han compartit un cap de setmana a Sóller de la mà de la Federació Balear de Tir de Fona i del Club Ciclista Defensora Sollerense i han pogut compartir informació, experiències i iniciatives entre ells.

Segons ha explicat el president federatiu, Mateu Cañellas, «estam molt contents dels resultats obtinguts d’aquesta experiència» i ha remarcat que les Illes Balears són líders en aquesta pràctica que fa uns 35 anys es va reconvertir en esport «per salvar-la de l’oblit».

Cañellas reconeix que hi ha llocs del món on la fona encara és utilitzada. Esmenta que a Palestina o a Líbia encara es veuen fones utilitzades com a arma per llançar pedres, mentre que a llocs de la Península es manté viva la tradició entre els pastors com a ajut per mantenir unit el ramat.

«En canvi a les Illes Balears -diu Cañellas- la pràctica del tir de fona s’havia anat perdent i ha estat la Federació qui n’ha mantingut la pràctica mitjançant tirades gairebé setmanals durant tot l’any, la seva difusió a les escoles i altres activitats com, per exemple, aquesta trobada».

Cañellas destaca especialment l’auge que té l’interès pel tir de fona als Estats Units. Assenyala que «és un país en el que desperta passió tot allò relacionat amb les armes, i la fona és una arma que mereix figurar en qualsevol col.lecció».

El president recorda que els foners mallorquins eren especialment reconeguts fa 3.000 anys a tota la Mediterrània. «Un grup de 500 foners, llançant plegats uns projectils d’entre 400 i 500 grams, ben capaços de matar una persona d’un sol cop, constituïen un exèrcit ferotge», diu.

Ahir diumenge, com a colofó de les jornades, va tenir lloc una tirada de caràcter internacional, amb 51 inscrits, en la que es pogueren veure les diferents modalitats de tir, algunes molt allunyades de les demés. Al final, el podi va estar dominat pels tiradors mallorquins, tot i que cal destacar la perícia de l’alemany Silvio Vass i l’exotisme de la tiradora del Tíbet.

Calendario de Noticias
octubre 2021
L M X J V S D
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031